2018-02-23

Så funkar VFX

Du kanske inte vet vad VFX är, men du har garanterat sett det. Både medvetet och omedvetet. I det här blogginlägget reder vi ut begreppen kring allt magiskt som kan göras med en film efter att kameran stängts av och hur man jobbar för att det skall ge bästa möjliga effekt.

 

VFX (Visual Effects) är enkelt förklarat processen som tar vid för att manipulera scener som filmats eller skapa helt nya element i en film. VFX kan till exempel innebära att man vidareutvecklar en live action-scen och digitalt kreerar miljöer som ser realistiska ut. Det kan användas för att skapa scener som skulle vara för farliga, dyra, opraktiska eller omöjliga att filma.

VFX integrerar live action (filmat material) och digitalt material för att få önskade effekter i en film, oavsett om det är att ta bort en reklamskylt ur bilden, byta bakgrund, ändra väderförhållanden eller att helt och hållet skapa nya objekt och figurer. Ett exempel på hur VFX kan underlätta var när vi filmade en apoteksscen för en kund som sen ville använda filmen på den tyska marknaden. Där bytte vi digitalt ut alla svenska förpackningar och ersatte mot tyska.

Eller som i exemplet med Lisebergs julfilm där vi tillsammans med vårt systerbolag Frost skapade en sagovärld som inte fanns.

Idag används VFX i princip i alla långfilmer. Ett bra exempel är Avatar, en av de mest avancerade datorgenerade filmerna för sin tid. Men VFX används i många olika produktioner, allt ifrån re-touch av stillbilder i modeindustrin, visualiserande av kommande projekt i byggbranschen till animation av mer komplexa rörliga bilder i bilindustrin. Listan kan göras lång…

Att användandet av VFX ökar beror dels på en ökad kreativitet i produktionerna, men också att tekniken blivit tillgänglig för fler.

Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på för att lyckas:

* Ta in VFX-kompetensen tidigt i filmprocessen.

* Låt en VFX artist läsa manus i ett tidigt skede för att bättre förstå vilken sorts VFX som behövs och hur man på bästa sätt anpassar inspelningen för att fungera optimalt med VFX

* Ta fram ett så detaljerat storyboard som möjligt

* Ha en genomgång av inspelningsplatsen och den rekvisita som ska användas innan inspelningen, så att dessa kan anpassas för det kommande VFX-jobbet. Ett exempel på detta är boken i Lisebergs julfilm. Vi testade länge för att få fram en riktigt snygg “bläddring” i boken. Lösningen blev en lövblås istället för många timmars 3D-skapande….

* Ett detaljerat storyboard förenklar processen i post produktion och sparar tid.

* VFX-artisten bör vara med på inspelningen. På så sätt kan han eller hon komma med synpunkter som kan spara tid och pengar senare i produktionen. Detaljer som är svåra och tar lång tid att fixa i postproduktion kan kanske enkelt lösas på plats vid inspelningen om man bara vet vad som krävs i nästa steg i processen. Det kan till exempel vara ändringar i ljuset, vinklarna eller materialval.

Slutligen – vad är då special effects och hur skiljer det sig från visual effects?

Låt oss ta ett exempel ur en action film, där en person har fattat eld i en brinnande bil. Med special effects tar man fram en docka som vid inspelningen sitter i bilen och som ger illusionen av att det är en person som brinner. Men om samma scen görs med VFX så skapas den brinnande bilen och människan i post produktionen, med datorns hjälp.

Nyfiken på att se hur VFX funkar i praktiken? Kika på den här filmen som tydligt visar hur verkligheten kan ändras: