2016-10-10

Film i sociala medier – vår tids heliga graal

Visste du att varje sekund delas närmare 1 miljon filmklipp på nätet? Eller att år 2020 kommer 80 procent av all internettrafik bestå av rörlig media? (Källa: Cisco)
Facebook har på allvar tagit upp kampen med YouTube som den ledande kanalen för film. Globalt är däremot Snapchat den snabbast växande uppstickaren, framförallt driven av tonåringarna.
Vad ska man då tänka på när man vill marknadsföra sig genom film i sociala medier? I det här nyhetsbrevet bjuder vi på sköna exempel och några enkla tips för att komma igång.

Att marknadsföra sitt företag genom film i sociala medier börjar som all annan kommunikation med frågorna ”vem vill vi prata med?” och ”vad vill vi berätta?”. Svaren på dessa frågor styr också innehållet i filmen och vart den skall visas. Därefter kommer frågan om hur man bäst anpassar filmen efter respektive kanal.
Störst genomslag får du om du anpassar din film efter respektive kanal och laddar upp den på varje plattform var för sig. Det gör din film mer relevant och du ökar chansen att den blir delad.

YouTube har länge varit den ledande kanalen för film och video. Plattformen har över 1 miljard användare – nästan en tredjedel av alla människor som använder internet globalt. Eftersom YouTube är en öppen kanal utan lösenord, så passar den bra som ”hemvist” för dina filmer. Du kan ha en YouTube-kanal med lojala prenumeranter och du kan kategorisera ditt material i olika spellistor.  På så sätt kan du bygga ett bibliotek med filmmaterial. På YouTube kan du lägga upp obegränsat antal filmer, det finns ingen tidsgräns för filmens längd och det är en plattform med hög andel datoranvändare.
I övriga sociala kanaler har mobilen tagit över allt mer och det är viktigt att ha i åtanke innan man publicerar en film. Korta filmer, med ett lättkonsumerat innehåll och format, som kan konsumeras över lunchen, på bussen eller i väntrummet är det som passar våra stressade liv. Tittarna sitter ofta i en offentlig miljö där man inte vill störa omgivningen eller så kan det vara bullrigt runt omkring. Detta innebär att huvudbudskapet bör komma direkt i filmen och att den ska fungera utan ljud. Tänkvärt är också att vi använder mobilen stående 98 procent av tiden – om du vill nå fram i bruset skall filmen kanske vara i ett vertikalt format?

Den största utmanaren till YouTube är Facebook vars rörliga innehåll ökar lavinartat varje månad. Enligt Facebook själva så laddas 100 miljoner timmar film upp i kanalen dagligen.
Facebook har idag autoplay, där filmen startar utan ljud när man scrollar. Det innebär att textade filmer ger större genomslag. Ett exempel är att jobba med stora texter, i princip i rubrik form. Hotels.com har gått steget längre genom att i den här filmen använda teckenspråk och i den här filmen driver de med fenomenet att de flesta ser på filmer utan ljud.

I Sverige är Instagram den tredje största plattformen för film. Det är också den kanal som växer mest bland unga vuxna. Att kunna lägga upp film i flödet är relativt nytt, men mätningar visar att det ger dubbelt så mycket engagemang (gilla, kommentarer, delningar) som en bild.
Det man ska tänka på när man jobbar med filmer på Instagram är det kvadratiska formatet och tiden. En Instavid får bara vara mellan 3-60 sekunder, vilket ställer högre krav på kreativitet och på tydlighet i budskapet. På Instagram passar produktfilmer, kanske teasers inför en kommande lansering, men också korta tutorials kring hur man använder sig av en produkt eller tjänst.

Ett bra exempel på korta produktfilmer som gett stort engagemang är Minis kampanj #askthenewmini. I en serie korta filmer väckte man nyfikenhet och uppmanade sina fans att ställa frågor om bilen. Filmerna anpassades sen för att passa flera olika sociala kanaler.
Utöver de tre stora kanalerna finns ytterligare sociala nätverk som Twitter, Snapchat och Vine – alla med sina egna format för film. Möjligheterna är många, men också fällorna. Det viktigaste rådet för att lyckas är att inte lägga upp samma film, i samma format, på alla sociala kanaler och hoppas att det funkar. Fundera istället redan i steg ett vem du vill nå, i vilka sociala nätverk de finns och därefter hur du anpassar filmen för just den kanalen.

Att jobba med storytelling och väcka känslor är ett bra sätt att nå fram till målgruppen. Mätningar visar att tittare som känner en känslomässig koppling till det man ser också agerar genom att lajka, kommentera eller sprida filmen.

Detta tog Oddway fasta på när vi tillsammans med Dear Friends & Shout skapade den här stämningshöjaren inför IFK Göteborgs säsongspremiär:

https://www.oddway.se/case/blavita-kanslor/

Filmen fick stor respons, med drygt 275 000 visningar på Facebook, 4 000 likes och 200 kommentarer.

Att skapa känslor och underhålla tittaren är viktigt. Men det betyder inte att filmen behöver vara sorglig eller rolig. Tänk på att skapa en röd tråd, där tittaren snabbt förstår syftet med att titta på filmen. Lägg upp filmer som inspirerar, berättar något man inte visste eller hjälper tittaren att lösa ett problem tack vare dina produkter eller tjänster. Skapa ”call to action” och bjud in tittarna att dela eget material. Kanske skapa engagemang genom att lägga upp ”veckans fan-film” där en kund visar hur han eller hon använder din produkt.

Det viktigaste rådet för att lyckas i sociala media är att inte lägga upp samma film, i samma format, på alla sociala kanaler och hoppas att det funkar. Fundera istället redan i steg ett vem du vill nå, i vilka sociala nätverk de finns och därefter hur du anpassar filmen för just den kanalen.

Är du nyfiken på att prata mer om film i sociala media? Hör av dig så tar vi ett snack över en kaffe! Maila: richard@oddway.se